2015 / 20 februar

Digitale markedsføringstrender 2015


Vi går inn i et nytt år med store forventninger til nye former for digital markedsføring, som med sin oppdaterte markedsforståelse, vil blåse nytt liv i de digitale plattformene vi kjenner til i dag. Med nye former for digital markedsføring, kan de bedrifter som er oppdatert på de siste trendene, markedsføre seg på nye og bedre måter. Slik suksess avhenger av en kjennskap til de trender som blomstrer på markedet. I den hensikt ønsker jeg å trekke frem tre trender som har et stort potensiale til å sette sitt preg og spire på markedet, i året som kommer. De tre digitale markedsføringstrendene som det er verdt å merke seg er:

 

1. Content is King After All

Content marketing, også kalt innholdsmarkedsføring, er trenden vi ble kjent med i 2014 og som er kommet for å bli. I et blogginnlegg skrevet av Erlend Førsund, blir Joe Pulizzi sin definisjon av fenomenet oversatt som:

Skjermbilde 2015-02-21 kl. 00.48.22

Innholdsmarkedsføring er en markedsføringsteknikk hvor man skaper og distribuerer relevant og verdifullt innhold for å tiltrekke seg, etablere en relasjon med og engasjere en tydelig definert målgruppe – med et mål om å stimulere til lønnsom kundeadferd. 

I motsetning til den tradisjonelle markedsføringen som kjent forsøker å tiltrekke seg mottakerens oppmerksomhet, er hensikten ved innholdsmarkedsføring å tilføre kunden verdi. For å eksemplifisere denne forskjellen kan en se på det gjennomgående irritasjonsmomentet når VGTV legger inn en reklamesnutt før klippet som mottakeren har trykket seg inn på, starter. Det er en grunn for at vi nærmest som en refleks spoler over reklamen, som tillater oss å slippe det masete budskapet som ikke tilfører oss noe vi anser som nyttig. Å flytte markedsføringen fra en utgående markedsføring til en mer inngående markedsføring, er et strategisk trekk vi stadig vil se flere bedrifter utføre i året som kommer. Ved siden av sin definisjon og dype forståelse for innholdsmarkedsføring, har Joe Pulizzi i en artikkel definert 5 grunnpilarer for innholdsmarkedsføring:

Er redaksjonelt innhold, forteller en relevant historie og som har en type verdi for mottakeren – informativ, underholdene eller undervisende

Har et underliggende salgsmål

Søker å beholde eller endre mottakerens handlingsmønster

Er uavhengig av medieplatform – kan være trykket, digitalt, personlig, osv.

Er målrettet mot en spesifikk målgruppe

Kanskje blir 2015 året hvor vi lærer vår målgruppe bedre å kjenne, og på det grunnlaget kan skape en mer inngående markedsføring hvor målet er å tilføre verdi. Jernia er et godt eksempel på hvordan lykkes med innholdsmarkedsføring. Gjennom deres blogg «Lykkes hjemme bloggen» når de ut til både eksterne og potensielle kunder ved å tilby alt fra oppskrifter på hjemmelaget iskrem, til å vise hva som trengs for å gjennomføre storrengjøringen av hjemmet. Denne formen for kommunikasjon vil ikke oppleves som kommersiell, men som en tilførelse av dagligdags kunnskap som viker fra Jernias produktutvalg. Som leser av bloggen vil bevisstheten kanskje ikke oppleve markedsføringen som salgsfremmende, men opparbeidelsen av positive holdninger kan både være med på å fremme Jernia som alternativ fremfor konkurrentene, både bevisst og ubevisst. De fremmer altså salg og tillit, uten å mase og forstyrre. Fordelene og statistikken taler for seg selv, og jeg ser frem til å se hvordan denne trenden videre vil spire på markedet.

 Skjermbilde 2015-02-22 kl. 18.04.31Skjermbilde 2015-02-22 kl. 18.16.59

 

 

 

  

 

 

Til de bedrifter som vurderer å sette fokuset på å tilføre kunden verdi ved bruk av innholdsmarkedsføring, kan statistikken i bildet ovenfor være gode argumenter: 60% av forbrukere liker å lese relevant innhold fra merkevarene, 82% av forbrukere er mer positive til bedriften etter å ha lest kundetilpasset innhold og 70% av forbrukere føler seg sterkere knyttet til bedriften som et resultat av innholdsmarkedsføring.

 

2. Mer individuell tilpasning 

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????For å forsterke relasjonen til sine kunder, velger stadig flere bedrifter å utføre en såkalt en-til-en markedsføring som innebærer at kommunikasjonen er tilpasset den enkelte mottaker. Gjennom personalisering vil innhold som er av lav interesse for mottakeren, filtreres vekk til fordel for mer relevant informasjon. Slik filtrering skjer gjennom algoritmer som fanger opp all aktivitet utført av de som besøker nettsiden eller nettbutikken – brukerens sanntidsdata. Dette gir grunnlag for cookies som optimaliserer nettsiden, slik at nettsiden er skreddersydd for den enkelte bruker.

Blant de som har innsett nytteverdien ved bruk av individuell tilpasning, som også i forelesning har blitt bragt opp som et godt eksempel er Amazon. Denne nettbutikken registrerer, lagrer og behandler alle brukernes bevegelser på nettsiden. Den innhentede informasjonen blir så samkjørt med tidligere kjøp, søk og de produkter som blir liggende i brukerens ønskeliste. All informasjonsinnhentingen skjer i den hensikt å best mulig kunne anbefale og tilpasse innholdet etter hver enkelt bruker. Ved slik personalisering av innhold, slipper vi som brukere å måtte manuelt stille inn etter egne preferanser da brukerens manuelle tilpasninger er forsøkt hvisket vekk. I tillegg til dette forsøker også Amazon å trekke paralleller fra andre brukere med tilnærmet lik atferd på nettsiden som oss, slik at de kan foreta noen antagelser om vår fremtidige atferd. Når en bruker logger seg inn på Amazon består forsiden av omtrent 45% personalisert informasjon, og all denne informasjon har til hensikt å drive brukeren inn i sitt personaliserte område. 

Ved bruk av en mer individuell tilpasning kan bedriften oppleve vinninger gjennom økte salgstall, økt verdi hos kunden, samtidig som de vil kunne lokke eksisterende og potensielle kunder til å tilbringe mer tid på deres nettside. For kundens del vil slik en-til-en markedsføring gjerne bli møtt med en høyere grad av positivitet, som både vil virke fordelaktig for fremtidig salg og forsterke de positive holdningene til bedriften. Likevel eksisterer det mye negativitet rundt personalisering, hvor Netflix er blant de som blir nevnt. De negative holdningene grunner både i det faktum at mange irriterer seg over at de filmer som blir anbefalt og som vises på forsiden, er helt urelevante filmer som ikke personen har interesse for. Jeg har også sett de som irriterer seg over at innholdet på forsiden stadig endres, slik som da du hadde influensa, og uken etter kun ble eksponert for barne- og komediefilmer. Markedsføreren i meg tenker at økt grad av personalisering er genialt – tenk bare hvilke muligheter vi har for å komme med skreddersydde tilbud! Mens medborgeren i meg ser på dette med litt skeptiske øyne. Jeg vil jo gjerne få så mange muligheter som mulig, og det gjelder informasjon og tilbud også – jeg vil ikke bare se det “noen” tror jeg vil ha.

 

3. Mobilen vil dominere 

Skjermbilde 2015-02-22 kl. 20.44.30Hvor ofte tar du frem mobilen din for å sjekke de siste oppdateringene på sosiale medier og dine favorittnettsider? Svaret vil kanskje skremme deg. Vi har blitt så avhengige av våre smarttelefoner, at vi nærmest har implementert dem til å bli en del av oss. Det er derfor kritisk å se viktigheten i å skape responsive plattformer og anse mobilene og nettbrett som viktige kommunikasjonsledd mellom aktør, og potensielle samt eksisterende kunder. Dette kan støttes av undersøkelser utført av TNS Gallup som hevder at over halvparten av all nettrafikk i Norge kommer fra mobiltelefoner og nettbrett.

Likevel er det mange nettsider og nettbutikker som ikke er tilpasset mobilbruk, dette vil forhåpentligvis bli endret i året som kommer. Aksepten om å ikke ha et responsivt design var trolig større i året som var, men i 2015 vil de som ikke har mobiltilpassede nettsider og kanskje også egne apper, drukne blant sine oppdaterte konkurrenter. Samtidig belønner Google de nettsider som er mobilvennlige, ved å rangere dem høyere opp i søkeresultatene ved mobile søk. Dette er et tiltak satt til verk for å sette brukernes opplevelse først. Likeledes blir de nettsider som ikke er mobiltilpasset straffet ved å nedprioriteres, hvilket er svært uheldig på de konkurransepregede markedene. Vi vil også bli mer eksponert for nyheter ved mobilbruk, noe Snapchat nylig har tilført, vi vil få bedre betalings- samt nettbankmuligheter og vi vil se mer markedsføring gjennom sosiale medier.

Blant de som har lykkes i å tilpasse sin nettside til mobilen og samtidig utvikle en inspirerende app med flere nyttige funksjoner er Airbnb. Med høyoppløste bilder, sterke farger, enkel navigering og mobiltilpasset innhold, opplever jeg både deres nettside og app på mobil som en fryd. De scorer høyt og gjør at jeg som besøkende får lyst til å tilbringe mer tid til å utforske deres tjeneste videre. For de bedrifter som ønsker å sjekke om nettsiden deres er tilpasset mobil, test nettsiden her .

IMG_8283IMG_8286 (1)

IMG_8284

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bilde nr 2 og 3 er skjermdump fra airbnb sin app)

 

 

Kilder:

Clickz – 10 Digital Marketing Trends for 2015

Content Marketing Institute – The Five Pillars of Content Marketing – The Ultimate Definition 

Demand Metric – Content Marketing Infograpich

Google Developers – Mobilvennlig test

Idium – 10 digitale markedsføringstrender for 2015 

Inboundnow – 10 Online Marketing Trends & Predictions for 2015

Jernia – Lykkes hjemme

Making waves – Liker vi egentlig personalisering?

Markedsheltene – Hva er innholdsmarkedsføring / content marketing?

TNS Gallup – 10 medietrender som vil prege hverdagen din i 2015

Vaj – Nettverksorganisering i webmediet – del 2 

Øyvind Eskedal – Hva er innholdsmarkedsføring? 

 

Bilde 1 fra fremhevet bilde er hentet herfra: 2015 Digital Marketing Trends 

Bilde 2 fra fremhevet bilde er hentet herfra: 2015 

No comments so far.

LEAVE YOUR COMMENT